Giro 2013

Giro 2013Het etappeschema van de Giro d'Italia 2013 kent meer kilometers tegen de klok dan in 2012. De Ronde van Italië begint op zaterdag 4 mei en eindigt drie weken later op zondag 26 mei. De eerste grote etappekoers van het nieuwe wielerseizoen begint met een 17,4 kilometer lange ploegentijdrit in het Zuid-Italiaanse Napels. In de tweede week is er een 55 kilometer lange chronoproef in de centraal gelegen regio Marche. Drie dagen voor het einde van de Corsa Rosa wacht de renners een twintig kilometer lange klimtijdrit in Polsa. Uiteraard ontbreken naar goed Italiaans gebruik de zware bergritten niet. Beklimmingen van de Galibier, Gavia, Stelvio en Tre Cime di Lavaredo zijn opgenomen in het routeschema. De slotrit is niet zoals de recente edities in Rome of Milaan, maar in Brescia. Na een tweehonderd kilometer lange rit in lijn weten we wie zich de opvolger mag noemen van de Canadees Ryder Hesjedal, die in 2012 de eindzege in de wacht sleepte.

Racefietsen uit Italië

Italië is een fietsland bij uitstek. Naast een traditie in de profwielersport kan ook de amateurwielrenner zijn hart ophalen aan de uitdagende landschappen die in het land te vinden zijn. De Italiaanse wielercultuur is ook terug te vinden in de racefietsen die in het land worden ontworpen en gemaakt. Gerenommeerde merken als Bianchi, Colnago en Pinarello vinden hun oorsprong in Italië. De Italiaanse fietsindustrie is vandaag de dag ingehaald door merken uit de Verenigde Staten, die hun fietsen voornamelijk in Azië laten fabriceren. Voor echte liefhebbers gaat er niets boven een Italiaanse racefiets. Er worden daar nog steeds kwalitatief hoogwaardige racefietsen gemaakt. Bradley Wiggins won in 2012 de Ronde van Frankrijk immers op een Italiaanse Pinarello racefiets. Voor meer informatie kan je  terecht bij de Nederlandstalige website Bikefan, waar informatie wordt gegeven over racefietsen uit Italië.

Milaan

MilaanNaast modehoofdstad is Milaan ook het financiële centrum van Italië. De tegenstelling mondain en traditioneel maakt de Noord-Italiaanse stad intens aantrekkelijk. In deze veelzijdige winkelstad zijn talrijke kunstgaleries, historische gebouwen en uitstekende restaurants te vinden. Milaan is een paradijs voor shopaholics. In de Gouden Vierhoek, La Quadrilatero bevinden zich winkels van Dolce & Gabana, Gucci en andere beroemde modemerken. In het klooster Santa Maria delle Grazie is Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci te vinden. Met de prachtige Duomo (de grootste dom ter wereld) en het daarbij behorende plein, de Scala Opera en de immense overdekte passage Galleria Vittoria Emanuele is er in Milaan genoeg te beleven.

Rome

Rome in ItaliëDe Eeuwige Stad is als een openluchtmuseum, waar elke hoek een nieuwe verrassing brengt. Een mensenleven is niet genoeg om de Eeuwige Stad te leren kennen. Rome is decor geweest voor vele Holywoordfilms, waarvan Angels en Demons met Tom Hanks een van de recentste is. De stad kent vele weelderige, barokke kerken. De wereldberoemde en imposante basiliek de Sint Pieter is de belangrijkste katholieke kerk ter wereld. Het Colosseum is het icoon van de stad. Dit oude Romeinse amfitheater is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Rome. Wanneer je terug wil keren dien je met je rechterhand over je linkerschouder een muntje in de Trevifontein te gooien. Daarmee keer je volgens een oude Romeinse legende zeker terug naar de Eeuwige stad.

Florence

FlorenceFlorence is het kloppend hart van Toscane en staat bekend als de bakermat van de Renaissance. De klassieke stad van legendarische kunstenaars als Dante, Boccacio en Leonardo da Vinci aan de oevers van de rivier de Arno bevat talrijke unieke bezienswaardigheden.  In deze stad komen Michelangelo, Brunelleschi en Botticelli tot leven. Het enorme bouwwerk van de Dom (Duomo) overheerst als veruit het grootste gebouw in de wijde omgeving. Het historische centrum in autovrij en op de fraaie middeleeuwse piazza zijn gezellige terrasjes te vinden. Florence is een kuststad bij uitstek. In het museum van de Uffizi vol kunstschatten hangen grote meesterwerken. Daarnaast is in Florence het beroemde beeld David van Michelangelo te bezichtigen.

Napels

Napels'Eerst Napels zien en dan sterven' is een bekende regel van de dichter Goethe.  De derde stad van Italië is indrukwekkend mooi en heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur en wereldberoemde gastronomie.  De stad aan de blauwe Baai van Napels is beslist de moeite waard. Het is een stad die iedereen gezien moet hebben. De Zuid-Italiaanse stad – die eeuwen lang de hoofdstad van het Italiaanse koninkrijk was – is een stad van grote contrasten. Het dichte netwerk van straten van de levendige Quartieri Spagnoli (Spaanse wijk), met lage, dicht op elkaar staande gebouwen, waslijnen en bouwvallige binnenplaatsen heeft sporen van oude glorie. De drukke straten zijn levendig en kleurrijk, de oude monumenten en musea rustige oorden van cultuur en pracht. Het archeologisch museum bevat mozaïeken en wandschilderingen uit Pompeï en Herculaneum.  Daarnaast is Napels een culturele stad met vele concerten en theatervoorstellingen. 

Venetië

VenetiëVenetië is met zijn talrijke kanalen en grachten vol karakteristieke gondels een romantisch droomdecor die zijn gelijke niet kent. De stad van Casanova is één groot openluchtmuseum die tot ieders verbeelding spreekt. Een bezoek aan deze romantische stad begint op het San Marcoplein, vanwaar de Basilica di San Marco, de fraaie klokkentoren (Campanle), het indrukwekkende Dogenpaleis uit de vijftiende eeuw en de Brug der Zuchten te ontdekken zijn. Ook de Rialtobrug is een bezoekje waard.  Het Venetiaans carnaval met zijn typerende maskers is wereldberoemd. Deskundigen voorspellen dat Venetië langzaam in het water zal verdwijnen. 

Genua

De Noord-Italiaanse havenstad Genua is prachtig gelegen aan de Middellandse Zee en lijkt als amfitheater gebouwd tegen de hellingen van de Ligurische Alpen. In 2004 was Genua samen met Rijsel de culturele hoofdstad van Europa. Het historische centrum kent talrijke monumenten en karakteristieke oude wijken. Aan de Via Garibaldi zijn elegante gevels van barokke paleizen  te vinden. In 1992 werd de haven ter ere van de ontdekking van Amerika door Columbus geheel vernieuwd. Het gebied werd hierdoor een toeristische trekpleister en bruist weer als vanouds. Hier is ook het Acquario di Genoa  te vinden. In het grootste acquarium van Italië zijn 70 acquari met ruim 12.000 waterdieren te bewonderen. 

Pisa

De Toscaanse Parel Pisa staat bekend om zijn beroemde scheve toren. De Toren van Pisa is één van de bekendste toeristische trekpleisters van Italië en werkt als een magneet op toeristen. Vanuit alle windstreken komt men naar Pisa om zich te verwonderen over de unieke scheve toren, die in het Italiaans de Torre Pendente wordt genoemd. Na jaren van herstelwerkzaamheden kan hij weer beklommen worden.  Naast de toren heeft Pisa ook schitterende religieuze gebouwen en prachtige kunst te bieden. Galileo Galilei is wellicht de bekendste inwoner van de stad, die in tweeën wordt gedeeld door de rivier Arno. Langs de kaden staan elegante palazzi uit de zestiende eeuw. 

Verona

Verona is bekend vanwege het legendarische liefdespaar Romeo en Julia. Het duo, bekend uit Shakespeares tragedie over een ongelukkige liefde, heeft zijn oorsprong in Verona. Het balkon van Julia, haar graf en de kerk waar het huwelijk zou zijn ingezegend spreken al jarenlang tot de verbeelding van duizenden toeristen. De stad vol karakteristieke bruggen ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua. De binnenstad met vele goed gereserveerde restanten van een geschiedenis die in de Romeinse tijd is begonnen, staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De straten liggen nog steeds in het oorspronkelijke Romeinse patroon en vormen een elegant centrum. Het Romeinse amfitheater is het op twee na grootste ter wereld. Alleen het Colosseum in Rome en het amfitheater in Capua zijn groter. Een avondvoorstelling in de Arena is onvergetelijk.

Siena

Het middeleeuwse Siena (of Sienna) is één van de belangrijkste toeristentrekkers van Italië. De hoge en slanke gebouwen van het  magische en gotische Siena vormen een contrast met ‘aartsrivaal’ Florence. Het enorme middeleeuwse hoofdplein Il Campo heeft de vorm van een schelp. Op de Campo staat de fontein Fonte Gaia en de markante toren Torre del Mangia. Wie Siena zegt, zegt Palio. Deze paardenrace vindt al sinds de dertiende eeuw twee keer per jaar plaats, op 2 juli en 16 augustus.De Kathedraal van Siena (Duomo di Siena) is een van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur

Lucca

De karaktervolle maar weinig bezochte Toscaanse stad Lucca ligt al op een al sinds de oudheid bewoonde moerasachtige vlakte tussen de Apennijnen en Monte Pisano. De pittoreske stad is een van de rijkste steden in Noord-Italië en is geheel ommuurd. Sporen van de bloeiperiode in de Romeinse tijd zijn  nog terug te vinden in het stratenplan en de vorm van het ellipsvormige Piazza Anfitheatro. De romaanse kerken, straten en huizen roepen de glorietijd van de middeleeuwen op. 

Oud-speler Krol blij met herrijzenis Napoli

De Nederlander Ruud Krol geniet van de wederopstanding van Napoli, de trots van het zuiden, waar hij in de jaren 80 vier seizoenen voetbalde. “Als ze voor de bovenste plaatsen spelen, dan is de hele stad blij. Napels leeft voor voetbal. De nieuwe topper Edinson Cavani wordt daar vereerd als een katholieke heilige, kan daar echt niet over straat. Geweldig, die adoratie, maar het zal moeilijk voor hem zijn. Het mooie is wel dat daar geen sprake is van jaloezie.' Lees verder...

Inval bij Serie A-club Napoli

In Italië heeft de Guardia di Finanza een inval gedaan bij voetbalclub Napoli. Volgens Italiaanse media hebben de rechercheurs van de Italiaanse Financiële Recherche verschillende documenten meegenomen. Het onderzoek zou gaan over onregelmatigheden bij transfers en zich toespitsen op de contracten die zijn afgesloten tussen zaakwaarnemers, clubs en spelers Ook bij de Italiaanse voetbalbond is papierwerk in beslag genomen. Napoli staat bovenaan in de Serie A, samen met Juventus. De club speelt donderdag in Eindhoven tegen PSV een duel in de Europa League.

Milaan is dit jaar de voetbalhoofdstad van Italië niet meer

Komende zondag is het Milan-Inter, de derby. Maar het Milanese voetbal kan Italië niet meer bekoren en het stadion San Siro/Meazza lijkt behekst, want voor beide teams blijkt het dit seizoen vrijwel onmogelijk in eigen huis te winnen. De Serie A is stevig in de handen van Juventus.

Lees verder...

Stekelenburg onder vuur met AS Roma

Alle lof die trainer Zdenek Zeman begin dit seizoen bij AS Roma kreeg, heeft al snel plaatsgemaakt voor kritiek en onbegrip. De dynamische, aanvallende speelwijze die de elftallen van de 65-jarige Tsjech garanderen, hebben namelijk óók een keerzijde. Afgelopen zaterdag ging Roma met 4-1 pijnlijk onderuit bij Juventus. Doordat keeper Maarten Stekelenburg (30, foto) in de huidige competitie al elf doelpunten heeft toegestaan, heeft de drievoudige kampioen na vijf speelronden op Chievo na de meest gepasseerde defensie van de Serie A. De druk van buitenaf op de Oranje-international zal de komende periode daardoor toenemen. Vorig week woensdag tijdens het thuisduel met Sampdoria (1-1) was Stekelenburg schuldig aan de gelijkmaker, terwijl hij eerder tegen Bologna (2-3) de fout in ging bij de laatste treffer.

Lees verder...

Totti jaagt op iconen Nordahl en Rivera

Francesco Totti verwacht nog dit seizoen Gunnar Nordahl af te lossen als de op één na productiefste Serie A-speler aller tijden. Vorige week woensdag bracht het clubicoon van AS Roma tijdens het duel met Sampdoria (1-1) zijn aantal competitietreffers op 216. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met de vroegere scherpschutters Giuseppe Meazza en José Altafini. Nog negen goals is Totti verwijderd van Nordahl. Het achterhalen van recordhouder Silvio Piola (274 doelpunten in de periode 1929-54) is in principe niet realistisch. Zijn treffer tegen Sampdoria betekent dat Totti voor het negentiende seizoen op rij minimaal één keer heeft gescoord in de Serie A. Slechts Gianni Rivera vestigde een langere serie. Tussen 1956 en ‘79 trof de oud- middenvelder twintig seizoenen op rij doel (één jaargang Alessandria, negentien seizoenen AC Milan). Silvio Piola bezit ook op dit vlak het record, door in 21 jaargangen tot scoren te komen. Zijn serie werd na vijftien seizoenen echter doorbroken doordat hij met Novara één jaargang (1947/48) in de Serie B uitkwam.

Topscorers aller tijden Serie A

 

1. Silvio Piola (1929-54) 274 doelpunten

2. Gunnar Nordahl (1948-58) 225

3. Francesco Totti (1992-heden) 216        

Giuseppe Meazza (1929-47) 216

José Altafini (1957-76)   216

6. Roberto Baggio (1985-2004) 205

 

Inter speelt opeens in andere formatie

Internazionale zal de komende tijd geregeld zijn speelwijze aanpassen. Als reactie op de vooral povere balans in thuiswedstrijden, verraste trainer Andrea Stramaccioni vorige week tijdens het bezoek aan Chievo door aan te treden in een 3-5-2- formatie. In dat systeem, al dan niet ingegeven door de absentie van de creatieve geesten Wesley Sneijder en Rodrigo Palacio, verwacht de coach meer stabiliteit in de achterhoede.

Lees verder...

Jonge El Shaarawy neemt zwalkend AC Milan bij de hand

In het seizoen vol tegenslag ontpopt Stephan El Shaarawy zich bij AC Milan als een van de weinige lichtpuntjes. De pas negentienjarige aanvaller heeft zich in een kort tijdsbestek opgewerkt tot een belangrijke steunpilaar in het team van coach Massimiliano Allegri. Afgelopen zaterdag tijdens het bezoek aan Parma (1-1) betekende de openingstreffer alweer de vierde competitiegoal van El Shaarawy. En door zijn twee midweekse doelpunten tegen Cagliari (2-0) hield hij de geplaagde Allegri voorlopig in het zadel.

Lees verder...

Juventus jaagt op record AC Milan

Juventus bleef afgelopen zaterdag dankzij de 4-1 zege op AS Roma voor de 45ste opeenvolgende competitiewedstrijd zonder nederlaag . Daarmee houdt de regerend kampioen zicht op het record van AC Milan, dat tussen mei 1991 en maart 1993 liefst 58 duels op rij ongeslagen bleef.

Goudstad Vicenza

Vicenza is de stad van het goud. Al in de veertiende eeuw floreerde de handel en waren er zeer kundige goudsmeden die het vak van vader op zoon doorgaven. Er werden prachtige, elegante voorwerpen gemaakt. De goudsmeden uit Vicenza waren zo goed dat ze in heel Italië bekend werden en hun werk steeds belangrijker werd voor de lokale economie. Tegenwoordig wordt in Vicenza een van de voornaamste sieradenbeurzen gehouden die mensen uit de hele wereld trekt.

Mille Miglia : Race van drieduizend mijl

Van 1927 tot 1957 was de Mille Miglia (letterlijk duizend mijl) een van de belangrijkste autorally’s ter wereld. Hij ging van Brescia naar Rome en terug en was een spannende race. Er werden legendarische prestaties geleverd, records gevestigd door de Brit Stirling Moss, die in een Mercedes-Benz 300 SLR reed en er in 1955 maar 10 uur en 8 minuten over deed. De Mille Miglia Storica (historische Mille Miglia) wordt sinds 1977 elk jaar uit nostalgie gehouden. Antieke auto’s van voor 1957 rijden op een wat rustiger tempo ongeveer de route van de race.

Calcio in Livrea

Op 17 februari 1530 viel de artillerie van Karel V Florence aan. De belegerde inwoners speelden een potje voetbal op de oever van de Arno als blijk van minachting voor de vijand. Om de wedstrijd te gedenken wordt elk jaar eind juni een toernooi van calcio in Livrea (voetbal in kostuum) gehouden. Calcio, ontstaan uit een oud Romeins spel, staat in feite dichter bij rugby, want de bal kan in de hand worden genomen. Vier fanatieke teams (een voor elke wijk van Florence) van 27 man in historische kleding spelen drie wedstrijden. 

Buffelmozzarella

De uit Azië ingevoerde buffel gedijt goed in drassige gebieden en wordt al heel lang in het gebied rondom Caserta gehouden. De melk van het dier heeft een typerende smaak: sterk, met een lichte amandelgeur. Buffelmelk wordt gebruikt voor de wereldberoemde mozzarella. Deze verse kaas wordt zo genoemd omdat in de laatste fase van de productie het mengsel met de hand wordt mazzato (verdeeld) om de vormen te maken.

Chianti: Toscane in een fles

Chianti is een volle, robijnrode wijn die al eeuwen synoniem is met Toscane en al helemaal bij smakelijke Toscaanse gerechten past. Hij is afkomstig uit een gebied ten noorden van Siena, een landschap van golvende heuvels en dichte rijen wijnstokken. Dit is het klassieke Toscane, heuvels doorsneden door wegen langs lange rijen cipressen en bezaaid met grote boerderijen. Het vriendelijke levensritme op het land lijkt hier al eeuwen onveranderd te zijn.

De wijnen van Trentino

De dalen en lagere berghellingen van Trentino zijn bedekt met wijngaarden, op de oude terrassen. Ze leveren de beste wijnen van Italië op, zoals Trentodoc, een populaire mousserende wijn. Andere wijnen zijn de geurige Nosiola, die zo wordt genoemd vanwege zijn hazelnootaroma (nocciola), en de grote rode wijnen van Trentino, Marzemino en Teroldego, die perfect smaken bij kazen of de stevige vleesschotels die typerend zijn voor de lokale keuken.

Vernaccia en saffraan

San Gimignano is niet alleen beroemd als stad van kunst en cultuur, maar ook als geboortestreek van een van de vermaarde Italiaanse wijnen: Vernaccia. Deze wijn wordt al eeuwenlang gewaardeerd. In 1296 voerde de stad een belasting in op de uitvoer van de wijn, wat slecht was voor de handel. Een ander typisch product van de streek is saffraan, in de middeleeuwen de duurste specerij ter wereld. In 1228 kon San Gimignano een grote schuld deels in goud en deels in saffraan aflossen.

Het logo van Ferrari : het steigerend paard

Het wereldberoemde logo van Ferrari bestaat uit een zwart paard dat op een gele ondergrond steigert boven de letters SF (Scuderia Ferrari), met bovenaan de kleuren van de Italiaanse vlag. Het paard was het embleem op de vliegtuigen van Francesco Baracca, een Italiaanse piloot die in de Eerste Wereldoorlog is omgekomen. In 1923 stelde zijn moeder aan Enzo Ferrari, toen coureur bij Alfa Romeo, voor dat hij het als embleem voor zijn auto’s zou gebruiken. Vanaf toen werd het steigerende paard gebruikt als symbool van zijn prestigieuze automerk.

De Italiaanse truffel

De witte truffel, in Alba trifola genoemd, wordt gewoonlijk rauw gegeten, heel dun gesneden, met eenvoudige gerechten die bij de smaak passen. Hij is lichtbruin en heeft stevig, compact vlees met heel dunne strepen. De prijs varieert per seizoen, afhankelijk van het droog en groeizaam weer was of nat weer, wat de groei niet bevordert. Er worden vaak speciaal getrainde honden gebruikt om deze ‘witte diamant’ op te sporen. Iedere truffeljager heeft zijn geheime jachtterrein.